Пожежа в національному музеї бразилії

2 вересня 2018 року велика пожежа вщент знищила будівлю Національного музею Бразилії. У вогні безповоротно втрачено 90 % колекції, що налічувала до 20 млн. експонатів.

Цю подію оцінюють як найбільшу культурну катастрофу: загублена величезна колекція, в тому числі, практично все, що залишилося від вимерлих індіанських племен і південноамериканської історії доколумбової епохи. Фреска з Помпеїв пережила виверження Везувію, але не вціліла у вересневій пожежі. Також втрачено велику колекцію, присвячену мовам Бразилії, включаючи записані в 1958 році пісні на зниклих мовах, а також архів Курта Німуендажу, етнографічні та археологічні записи про всі етноси Бразилії з XVI століття. У пожежі загинуло безліч записів, які, будучи правильно оцифрованими, повністю зберегли б автентичність.

Крім вогню, культурній спадщині загрожує безліч інших небезпек: стихійні лиха, військові конфлікти, комахи і терміти, недотримання температурного режиму і т. д. До того ж недостатнє фінансування - загальна проблема по всьому світу.

Оцифрування колекцій сприяє не лише їх збереженню, але і просуванню – в особливості це стосується невеликих регіональних закладів: якщо вони не репрезентують себе в мережі Інтернет, то мало хто крім місцевих жителів дізнається про їхню діяльність та експонатах.